فهرست مطالب

آموزش و ارزشیابی - پیاپی 24 (زمستان 1392)

نشریه آموزش و ارزشیابی
پیاپی 24 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/11/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رومینا گلچین، سید داور حسینی نسب صفحات 13-24
    پژوهش حاضر با هدف مقایسه مشکلات رفتاری در فرزندان مادران باهوش هیجانی بالا و پایین صورت گرفته است. در یک مطالعه علی – مقایسه ای تعداد 200 مادر دانش آموز ابتدایی (100 مادر باهوش هیجانی بالا و 100 مادر باهوش هیجانی پایین) به روش نمونه گیری ملاکی از بین 386 مادر 30 الی 45 ساله دانش آموزان ابتدایی شهر تبریز انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از چک لیست تجدید نظر شده مشکلات رفتاری کوای و پترسیون (RBPC) و پرسشنامه هوش هیجانی شرینگ و از روش های آماری تی تست برای تحلیل داده ها استفاده شده است. نتایج حاصل از آزمون تی مستقل نشان داد، میانگین مشکلات رفتاری (اختلال سلوک، پرخاشگری اجتماعی، مشکلات توجه – ناپختگی، اضطراب – گوشه گیری) در فرزندان مادران باهوش هیجانی بالاکمتر است (P<0. 01). دختران نسبت به پسران در میانگین رفتاری (اختلال اختلال سلوک، پرخاشگری اجتماعی، مشکلات توجه – ناپختگی، اضطراب – گوشه گیری) نمرات کمتری داشتند (P<0. 05).
    کلیدواژگان: مشکلات رفتاری کودکان، هوش هیجانی مادر
  • دکتر نعیمه محب، سمیه سادات غیبی، دکتر علی محمدزاده صفحات 25-36
    پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر آموزش گروهی مهارت زندگی (مقابله با استرس) در افزایش کنترل استرس کارکنان کارخانه ماشین سازی تبریز انجام شده است. جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه کارکنان کارخانه ماشین سازی تبریز بود. نمونه آماری پژوهش حاضر 60 نفر از کارکنان کارخانه ماشین سازی تبریز می باشند، که به صورت در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جایگزین شده اند. ابزار گردآوری داده ها، مقیاس استرس کوهن 1983 می باشد که یک بار پیش از آغاز برنامه ی آموزش مهارت زندگی و یک بار نیز در پایان دوره ی آموزشی توسط کارکنان تکمیل شدند. داده های بدست آمده با روش های آمار توصیفی از جمله فراوانی، درصد، میانگین و انحراف استاندارد و فرضیه های تحقیق با استفاده از تحلیل کواریانس تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد برنامه آموزش گروهی مهارت زندگی در محیط کار در افزایش مدیریت استرس کارکنان موثر است.
    کلیدواژگان: مهارت زندگی، مدیریت استرس، محیط کار، کنترل استرس
  • دکتر غلامرضا گل محمدنژاد، دکتر فاطمه رنجبر، گلناز عدالت زاده صفحات 37-50
    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثر بخشی آموزش مبتنی بر نظریه معنادرمانی، بر نگرش نسبت به نحوه انتخاب همسر و امید به زندگی در دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز انجام شد. جامعه آماری این تحقیق عبارت بود از کلیه دانشجویانی که در سال 1390 در دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز مشغول به تحصیل بودند. تحقیق حاضر از نوع پژوهش های نیمه آزمایشی است. نمونه آماری تحقیق حاضر 80 نفر از دانشجویان مجرد دانشگاه جهت انتخاب نمونه از روش نمونه گیری غیرتصادفی و از نمونه داوطلبانه استفاده شد و جایگزینی آزمودنی ها در گروه های آزمایش و کنترل با توجه به نمرات آنها در پرسشنامه نگرش نسبت به نحوه انتخاب همسر لارسون صورت گرفته است. بدین صورت که از بین افراد نمونه با توجه به نمره آنها در پیش آزمون، از کسانی که بالاترین نمرات را داشتند 40 نفر (20 نفر پسر، 20 نفر دختر) به عنوان گروه آزمایش و 40 نفر دیگر (20 نفر پسر و 20 نفر دختر) که نمرات پایین تری داشتند در گروه کنترل جایگزین شدند. افراد گروه آزمایش به مدت 10 جلسه 90 دقیقه ای تحت آموزش مبتنی بر معنادرمانی قرار گرفتند. قبل از شروع آموزش معنادرمانی و بعد از آن افراد مقیاس نگرش به نحوه انتخاب همسر و پرسشنامه امید به زندگی را تکمیل کردند. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از روش آمار توصیفی و تحلیل کواریانس استفاده شد. تحلیل داده ها نشان داد که آموزش مبتنی بر نظریه معنادرمانی بر نگرش نسبت به نحوه انتخاب همسر و امید به زندگی دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز موثر است.
    کلیدواژگان: امید به زندگی، معنادرمانی، نگرش به نحوه انتخاب همسر
  • دکتر حسین زارع، مریم بخشش صفحات 51-66
    به منظور بررسی پایایی و روایی پرسشنامه انگیزش یادگیری علم، نمونه ای متشکل از 258 زن و 117 مرد 17 تا 24 ساله (میانگین سنی 22 سال) از دانشجویان پیام نور مرکز ملایر، پرسشنامه مذکور را تکمیل نمودند. بررسی همسانی درونی پرسشنامه نشان داد که تمام 35 گزاره این مقیاس با نمره کل همبستگی بالایی داشتند. مقدار پایایی پرسشنامه از طریق محاسبه ضرایب آلفای کرونباخ و پایایی گاتمن، برای کل مقیاس به ترتیب 838/0 و 875/0 به دست آمد. هم چنین، در بازآزمایی پرسشنامه با فاصله زمانی 2 هفته، ضریب همبستگی 667/0 به دست آمد که در سطح 001/0 معنی دار بود. جهت بررسی روایی محتوا، تعدادی از استادان روان شناسی، قابلیت پرسشنامه را در سنجش انگیزش یادگیری علم تایید کردند. تحلیل عاملی اکتشافی، برای بررسی روایی درونی به استخراج 6 عامل، منطبق با خرده مقیاس های این پرسشنامه منجر شد که در مجموع 05/56 درصد از واریانس کل را تبیین کردند. هم چنین، آلفای کرونباخ از 728/0 تا 847/0 و میانگین همبستگی از 092/0 تا 477/0 برای خرده مقیاس ها، نشان دهنده پایایی درونیوروایی تشخیصیپرسشنامه بود. یافته های پژوهش نشان دادند که پرسشنامه انگیزش یادگیری علم در جامعه دانشجویان ایرانی از پایایی و روایی مناسبی برخوردار است.
    کلیدواژگان: انگیزش یادگیری علم، خودکارآمدی، استراتژی یادگیری فعال، ارزش یادگیری علم، هدف پیشرفت، هدف عملکرد، تحریک محیط یادگیری
  • دکتر محمدعلی فرنیا، دکتر علی نقی اقدسس، ودود شوشتری صفحات 67-78
    هدف از این تحقیق تعیین تاثیر بازخورد ارزشیابی تکوینی بر پیشرفت تحصیلی دانش آموزان دختر پایه پنجم ابتدایی شهرستان میاندوآب بوده است. روش تحقیق در پژوهش حاضر شبه آزمایشی یا شبه تجربی بوده است و جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان دختر پایه پنجم ابتدایی مدارس شهر و روستاهای میاندوآب که به تعداد 220 کلاس می باشد. از بین این کلاس ها 8کلاس به روش خوشه ای و به طور تصادفی به عنوان نمونه آماری که 4 کلاس از شهر و 4 کلاس از روستا انتخاب شدند و جایگزینی کلاسها در دو گروه کنترل و آزمایش بصورت تصادفی انجام گرفت. سپس آزمون های پنجگانه از درس ریاضی پایه پنجم ابتدایی در طول نیمسال دوم 90-89 به منظور تعیین میزان تاثیر آزمون ها بر پیشرفت تحصیلی در درس ریاضی انجام شد. و برای سنجش پایایی آزمون ریاضی از آلفای کرونباخ استفاده شد و هم چنین ضریب پایایی آزمون فیلیپس و چک لیست از روش کودر ریچاردسون استفاده شد که پایایی آنها به ترتیب 84/0 و96/0 بدست آمد. به منظور توصیف داده های بدست آمده از فنون آمار توصیفی (مانند تشکیل جداول توزیع پراکندگی معدل – ترسیم نمودارها) استفاده شد و به منظور بررسی تاثیر بین متغیرها از آزمون t مستقل استفاده شد که کلیه فرایند تحلیل داده ها توسط نرم افزار SPSS17 انجام شد. نتایج نشان داد که: انجام ارزشیابی تکوینی در جریان نیمسال یا ترم در پیشرفت تحصیلی دانش آموزان در درس ریاضی پایه پنجم ابتدایی تاثیر بیش تری دارد و در بین گروه ها تفاوت معنی داری مشاهده شد. و هم چنین از نظر تسهیل آزمون پایانی (احساس راحتی در پاسخگویی به سوالات) در درس ریاضی پایه پنجم ابتدایی بین دانش آموزانی که آزمون های تکوینی برای آنها اجرا می شود با دانش آموزانی که برای آنها ارزشیابی تکوینی اجرا نمی شود تفاوت معنی داری وجود دارد و از نظر میزان کاهش ترس و اضطراب از امتحان ریاضی پایه پنجم ابتدایی بین دانش آموزانی که آزمون های تکوینی برای آنها اجرا می شود با دانش آموزانی که برای آنها ارزشیابی تکوینی اجرا نمی شود تفاوت معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: ارزشیایبی تکوینی، پیشرفت تحصیلی، بازخورد، درس ریاضی
  • دکتر اصغر جعفری، دکتر جعفر پویامنش، ناصر قربانیان، مهسا کبیری صفحات 79-91
    حساسیت اضطرابی ترس از اضطراب و نشانه های مرتبط با آن می باشد که ممکن است به عوارض بالقوه آسیب زای بدنی، روان شناختی و اجتماعی منجر شود. حساسیت اضطرابی یک عامل آسیب زا برای ایجاد اختلالات اضطرابی محسوب می شود. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر طرح واره درمانی در تعدیل طرح واره های ناسازگار اولیه و کاهش حساسیت اضطرابی در دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز انجام شد. پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با طرح تحقیق پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل است. 10 آزمودنی به طور تصادفی انتخاب و در دو گروه آزمایش و کنترل به طور تصادفی جایگزین شدند. بوسیله پرسشنامه های فرم کوتاه طرح واره های ناسازگار یانگ و حساسیت اضطرابی رایس و همکاران داده ها جمع آوری و با استفاده از تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر تجزیه و تحلیل شدند. نتایج پژوهش نشان داد که مداخلات مبتنی بر طرح واره درمانی می تواند همه طرح واره ها بجز طرح واره های استحقاق/بزرگ منشی، انزوای اجتماعی/بیگانگی و شکست را به طور معنی داری تعدیل کند. هم چنین مداخلات مبتنی بر طرح واره درمانی می تواند حساسیت اضطرابی دانش آموزان را به طور معنی داری کاهش دهد. نتایج پژوهش شواهدی را پیشنهاد می کند که طرح واره درمانی روش درمانی مناسبی برای تعدیل نمودن طرح واره های ناسازگار اولیه و کاهش حساسیت اضطرابی دانشجویان می باشد. لذا به منظور تعدیل نمودن طرح واره های ناسازگار اولیه و کاهش حساسیت اضطرابی لازم است که بر اساس مداخلات طرح واره درمانی زمینه تغییر یا تعدیل طرح واره ها فراهم شود.
    کلیدواژگان: اثر بخشی، طرح واره درمانی، طرح واره های ناسازگار اولیه، حساسیت اضطرابی
  • رعنا عطری ابراهیم پور، دکتر جلیل باباپورخیرالدین، دکتر محسن احمدی صفحات 93-110
    پژوهش حاضر با هدف تاثیر توانمندسازی شناختی رایانه ای بر عملکرد حافظه فعال، توجه، توانایی زبان، توانایی دیداری فضایی و سلیس و روان بودن افراد سالمند انجام شد. طرح پژوهشی حاضر از نوع طرح های آزمایشی بود که در آن عملکرد شناختی (حافظه فعال، توجه، زمان واکنش دیداری/شنیداری) قبل و پس از ارایه توانمندسازی شناختی رایانه ای بر گروه آزمایشی به مدت 20 جلسه 30 دقیقه ای در طول 8 هفته، مورد بررسی قرار گرفت جامعه آماری این پژوهش سالمندان آسایشگاه خوبان تبریز با گستره سنی 60-65 سال بود. با توجه به طرح پژوهش آزمایشی تعداد نمونه شامل 30 نفر (15 نفر گروه آزمایشی، 15 نفر گروه کنترل) بود که از بین سالمندان به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایشی و کنترل جایگزین شده و آزمودنی های گروه کنترل با گروه آزمایشی همتاسازی شد. ابزارهای مورد استفاده در تحقیق حاضر تکالیف شناختی رایانه ای مرکز علوم مغز و شناخت و آزمایش شناختی آدن بروک، نسخه تجدید نظر شده بود. داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی مانند میانگین، انحراف استاندارد، فراوانی و نمودار توصیف و برای فرضیه های پژوهش با استفاده از روش تحلیل کواریانس تحلیل شد. یافته های پژوهش حاضر نشان می دهد که توانمندسازی شناختی رایانه ای بر عملکردهای شناختی (حافظه فعال، توجه، توانایی دیداری/فضایی، توانایی زبانی، روان و سلیس بودن) تاثیرگذار است.
    کلیدواژگان: توانمندسازی شناختی رایانه ای، حافظه فعال، توجه، توانایی زبان، توانایی دیداری فضایی، سلیس و روان بودن، سالمندان
  • دکتر غلامرضا منشئی، نصرالله ویسی، محمدرضا صفاریان طوسی، فاطمه حاجی اربابی، جمال عاشوری صفحات 111-122
    این پژوهش با هدف بررسی ارتباط سبک های یادگیری (وابسته به زمینه و نابسته به زمینه) و صفات شخصیت (روان رنجورخویی، برون گرایی، پذیرش، سازگاری و وظیفه شناسی) با پیشرفت تحصیلی انجام شد. جامعه این پژوهش همه دانشجویان رشته های علوم انسانی دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد بودند. برای انجام این پژوهش 360 دانشجو (196 دختر و 164 پسر) به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. همه آنها پرسشنامه سبک های یادگیری (التمن، راسکین و ویتکین، 1971) و پرسشنامه صفات شخصیت (کاستا و مک کری، 1992) را تکمیل کردند. یک آزمون محقق ساخته به عنوان شاخص پیشرفت تحصیلی زبان انگلیسی در نظر گرفته شد. یافته ها نشان داد که سبک وابسته به زمینه و وظیفه شناسی با پیشرفت تحصیلی رابطه مثبت و معنی دار (p≤ 0/01) ، پذیرش با پیشرفت تحصیلی رابطه مثبت و معنی دار (p≤ 0/05) و روان رنجور خویی با پیشرفت تحصیلی رابطه منفی و معنی دار داشته است (p≤ 0/01). وظیفه شناسی، سبک وابسته به زمینه و پذیرش در یک مدل توانستند 49 درصد از واریانس پیشرفت تحصیلی را پیش بینی کنند و نیز سهم وظیفه شناسی در پیش بینی پیشرفت تحصیلی بیش از سایر متغیرها بود.
    کلیدواژگان: سبک های یادگیری، صفات شخصیت، پیشرفت تحصیلی، دانشجویان، زبان انگلیسی
|
  • Pages 13-24
    This study aimed at comparing children's behavioral problems among mothers with high and low emotional intelligence. The research method was causal-comparative. The statistical population included 386 elementary student's mothers out of which 200 mothers (100 with high and 100 with low emotional intelligence) among 30 to 45 years old selected as the sample size. The sampling method was criterion sampling. To gather the data, two measures were used, namely Quay and Peterson revised behavioral problems checklist (RBPC), and sheering emotional intelligence questionnaire. To analyses the data the independent t-test was used. Results of the independent t-test demonstrated that the mean behavioral problems (conduct disorder, social aggression, attention-immaturity problems, anxiety-withdrawal) in students with high emotional intelligence mother were lower than students with low emotional intelligence mother (p
    Keywords: Children's behavioral problems, mother's emotional intelligence
  • Pages 25-36
    The aim of this study was to investigate the effectiveness of group life skill training (stress management) on developing employees stress cintrol in car producing factory of Tabriz.The statistical population was all employees in car producing factory of Tabriz out of which 60 employees were selected randomly and assigned to two experimental and control groups. The instrument for data collection was "Cohen stress scale "(1983) which was completed by the subjects both before and after life skill training course. Data obtained through statistics including frequency means, SDS and research hypotheses was analyzed using covariance test. Results showed that group life skills training is effective in improving stress management among employees in their work place.
    Keywords: life skill, stress management, work place
  • Pages 37-50
    The current study aimed at considering the effect of logo therapy in the student's attitude toward marriage and life expectancy in Islamic Azad university of Tabriz. The Statistical population included all of the students busy studying in 2011. The research method was quasi experimental. The sample size was 80 single students. The nonrandom voluntary sampling was used. To gather the data the Larson questionnaire regarding the attitude toward selecting spouse was used. The sample was divided in two groups (experimental and control) each with 40 people. Based on the pre-test scores, 40 sample (20 male & 20 female) who obtained the highest scores forming experimental and 40 other people (20 male & 20 female) who obtained lower scores formed control group. The experimental group received ten ninety minutes session logo therapy and life expectancy. The control group didn’t receive any. Descriptive and inferential statistics were used. To analyses the data. Covariance analysis was used. The results showed that logo therapy was effective on the students attitude toward selecting spouse and life expectancy.
    Keywords: life expectancy, logo therapy, Attitude, selecting spouse
  • Pages 51-66
    In order to test the reliability and validity of Student's Science Learning Motivation Questionnaire (SMTSL), a sample of 258 Iranian female and 117 male, aged 17-24 years (mean=22), who were studying in Payame Noor University completed the SMTSL. Calculating the internal consistency of the SMTSL revealed that all 35 items were highly correlated with the total score. Reliability assessment by computing Cronbach’s alpha coefficient and Guttman split-half coefficient for the questionnaire were 0.838 and 0.875 respectively. The correlation coefficient of 0.667 was obtained by retest in a 2 week time interval which was significant (p
    Keywords: toward science learning motivation, self efficacy, active learning strategies, science learning value, goal performance, goal achievement, learning environment stimulation
  • Pages 67-78
    The aim of the study was to investigate the feedback effect of formative evaluation on fifth grader female students’ academic achievement at mathematic in Miandoab city. The research method was pseudo – experimental. The statistical population was all the Fifth grader female students which included 220 classes, using cluster random sampling 8 classes were chosen as the sample size, 4 classes from the city and 4 other classes from rural area. To determine the amount of the effects on academic achievements, five kinds of mathematical tests were run. The reliability of the tests was calculated through cronbach's Alpha. For final measuring Philips test and check list, were used by Coder Richardson method and the results were 0/84 and 0/96. Descriptive and inferential statistics were used to analyze the data. To test the hypotheses, the independent T- test was used. The SPSS software version 17was also used to analyze the data. The results showed that formative evaluation during the term has were effect on academic achievement in fifth grade and there was meaningful difference among groups. Also in view of relaxation in final test of mathematic (responding the questions at ease). There was meaningful difference among students that formative test has done for them and students that havent formative test, and there was meaningful difference in view of reducing fear and anxiety of mathematical examination among students with formative tests and students without formative tests.
    Keywords: formative evaluation, Academic achievement, Feedback, mathematical course
  • Pages 79-91
    Anxiety sensitivity is fear of anxiety and anxiety-related Symptoms that may lead the potential traumatic effects of physical, psychological and social. Anxiety sensitivity is a traumatic factor for anxiety disorders. Present study aimed to determine effectiveness of Schema Therapy on moderating early maladaptive schemas and reducing anxiety sensitivity in students of Islamic Azad University. Present research was semi experimental type with inquiry pre test post test with control group. 10 subjects were selected randomly and randomly assigned to experimental and control groups. Data were Collected by YSQ (short form) and ASI and were analyzed by variance with repeated measurement. Research results indicated that interventions based on schema therapy could significantly moderate all schemas except schemas of social isolation/alienation, failure, and entitlement/grandiosity. In addition, interventions based on schema therapy can significantly reduce anxiety sensitivity. Results provided some evidences that schema therapy is an appropriate approach on moderating early maladaptive schemas and reducing anxiety sensitivity in university students. Therefore, for moderating early maladaptive schemas and reducing anxiety sensitivity, it may be useful to try changing or moderating schemas based on schema therapy.
    Keywords: Efficacy, schema therapy, Early Maladaptive Schemas, anxiety sensitivity
  • Pages 93-110
    This study aimed at considering the effect of computer-based cognitive empowerment on active memory performance, attention, language ability, visual-spatial abilities and eloquence and fluency in elderly people. This research method was experimental in which cognitive performance (active memory, attention, time of visual / auditory reaction) were taken into account before and after presenting computer-based cognitive empowerment on experimental group for 20 thirty-minute sessions within 8 weeks. Statistical population included elderly people of Khuban sanatorıum of Tabriz with the age range of 60-65. Regarding the experimental the sample included 30 people (15 people for experimental group and 15 people for control group) that were chosen out of the elderly people by available sampling method and were randomly assigned in two groups of experimental and control, and subjects were matched in both groups. The used instruments were computer-based cognitive assignment of brain and cognition sciences center and Aden Brook, revised version test. Data were analyzed by descriptive statistics such as mean, standard deviation, frequency and descriptive chart and the hypotheses were tested by Covariance Analysis Method. The findings indicated that computer-based cognitive empowerment was effective on cognitive functions (active memory, attention, spatial/ visual).
    Keywords: computer, based cognitive empowerment, active memory, attention, language ability, spatial, visual ability, eloquence, fluency
  • Pages 111-122
    This research aimed at investigating the relationship between learning styles (field dependent and field independent) and personality traits (neuroticism, extroversion, openness, agreeableness and conscientiousness) with student's academic achievement. The population was all the students of humanistic science fields in Islamic Azad University of Mashhad branch. For this research, 360 students (196 girls and 164 boys) were selected using stratified random sampling. All of them completed the learning style questionnaire (Oltman, Raskin and Witkin, 1971) and personality traits (Costa and McCrae, 1992) .The researcher made test tests were considered as indicator of academic achievement in English language. The findings showed a positive and significant relationship between field dependent (p≤0/01), openness and conscientiousness with academic achievement (p≤0/05) and a negative and significant relationship between neuroticism with academic achievement (p≤0/01). Conscientiousness, field dependent and openness in one predicted model predicted 49 percent of variance of academic achievement and also share of conscientiousness in prediction academic achievement was over of other variables..
    Keywords: Learning Styles, personality traits, Academic achievement, Students University, English Language